Thursday, 6 October 2011

Wang Pendahuluan Pembiayaan - PTPTN

Pagi tadi aku di kejot kan oleh message yang sangat PUAKA !!
Puaka la sangat kan...
Bukan ape, selalu nye yang message aku pagi-pagi ni juz boyfie aku and kadang-kadang dari Maxis...almaklum la, orang lain masih terbongkang kat katil and menikmati tido yang asikkk....

Tapi hari ni, tiba-tiba dapat message dari PTPTN...tak terkezot mak...haa...
Pihak PTPTN suruh aku kompem kan samada nak atau tidak Wang Pendahuluan Pembiayaan (WPP) worth RM1500.





Dengar macam best kan ?? Kalau dah sampai kat umah nanti lagi best, ye la postman bagi ko cek setepek kot...haaa amik !!

Senang nak bayar yuran, nak shopping and macam-macam la wey...


TAPI.....
Akak aku suggest kan supaya jangan terima pinjaman ni....selagi parents korang mampu tok tanggung belanja korang, at least lepas bayar yuran korang la....better jangan time k...


SEBAB ???




Kalau Diploma and rasa nak mohon PTPTN nanti...and kalau lulus....
Pihak PTPTN akan bagi pinjaman sebanyak RM15000...
Diploma selama 3 tahun a.k.a 6 semesta, so PTPTN akan masuk kan duit sebanyak RM2500 setiap semesta...

RM2500 x 6 semesta = RM15000

Tapi kalau kite time WPP tadi, PTPTN akan deduct sebanyak RM500 setiap semesta...

RM500 x 6 semesta = RM3000

Means, kita kena bayar 2 kali ganda kot...sanggup ???

Pastu duit PTPTN korang juz tinggal RM2000 untuk setiap semesta ?? deduct yuran each semesta lagi..bape sen je wey yang tinggal ??
Unless la kalau parents korang kaya-raya, PTPTN pon korang tak kenal ape kan :)




Renung-renung kan k....



P/S :  PTPTN shortform untuk Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional
          Sebarang maklumat lanjut...tekan SINI okay...

4 comments:

ku-cit said...

betul tu..better jgn amikla...

mizmarmalade said...

hehe... betoi3, takyah amek pn xpe... ngeee :)

misz farahniza said...

saya amek..
terpaksa..
almaklumlah, bukan keluarga senang..
nak sambung belajar masa tuh kan..
sekarang dah 3 sem, tp masih belum ditolak..
kompius gak..

Youpie Eppy said...

AIN :: sape yang mampu, better jgn kan...sgt cekik drh... :)

MIZMARMALADE :: JANGAN!! :)

FARAHNIZA :: aik?? tak deduct?? kenapa tu?? pelik2